همین حالا در خبرنامه مشترک شوید تا آخرین اخبار ، اطلاع رسانی ها و تخفیف ها را دریافت کنید.

با ما در ارتباط باشید

سبد خرید

سبد خرید

فشار خون

فشار خون چیست ؟


فشار خون (به انگلیسی: Blood pressure) به مقدار فشاری گفته می‌شود که توسط خون در جریان، به دیوارهٔ رگ‌ها وارد می‌آید و یکی از علائم حیاتی است
فشار خون با جریان یافتن به شاهرگ‌ها زیاد و به رگ‌ها کم می‌شود. اصولاً فشارخون در بخش‌های مختلف سیستم گردش خون متفاوت است. معمول‌ترین روش اندازه‌گیری فشار خون به‌وسیله فشارسنج است که با استفاده از ارتفاع جیوه برای اندازه‌گیری فشار خون در حال چرخش در رگ‌ها استفاده می‌کند

بیماری‌شناسی

فشارخون نرمال برای انسانِ در حال استراحت در محدودهٔ ۹۰ الی ۱۲۰ میلی‌مترجیوه (سیستولیک) و ۶۰ الی ۸۰ مم/ج (دیاستولیک) است.

علائم فشار خون بالا

افرادی که مبتلا به فشار خون بالای اولیه هستند، ممکن است سال‌ها بدون علامت باشند و از بیماری خود اطلاعی نداشته باشند و زمانی متوجه بیماری خود می‌گردند که دچار علائم (مثل سردرد، تاری و اختلال دید، درد قفسه سینه، سرگیجه و تنگی نفس به هنگام فعالیت) می‌شوند که در واقع این علایم عوارض فشار خون بالاست، لذا تنها راهی که می‌توان در زمان مناسب به آن پی برد، اندازه‌گیری دوره‌ای و منظم فشار خون به وسیله دستگاه فشارسنج است

فشار خون قاتل خاموش

 فشار خون بالا در اغلب اوقات علامتی ندارد و بسیاری از مردم برای سالیان زیاد حتی بدون اینکه مطلع باشند مبتلا به این عارضه هستند. فشار خون بالا اگر درمان نشود باعث آسیب به سرخرگ‌ها و اندام‌های حیاتی بدن می‌شود به همین دلیل به آن قاتل خاموش می‌گویند.

عوامل خطر ایجاد فشار خون بالا

عوامل خطر در ایجاد فشار خون بالا را می‌توان به شرح زیر بیان کرد:

  • سن
  • جنس
  • وراثت
  • چاقی و اضافه وزن
  • رژیم غذایی
  • دیابت

خود مراقبتی بیماران فشار خونی

از گوشت‌های چرب و پیه و کره و لبنیات پرچرب پرهیز نموده و به جای آن از گوشت مرغ و ماهی که چربی اشباع شده کمتری نسبت به گوشت قرمز دارند استفاده نمایید.

سعی نمایید از غذاهای کم نمک استفاده کنید و یا حداقل سر سفره به غذای خود نمک اضافه ننمایید.

به جای استفاده از روغن نباتی جامد، روغن حیوانی، دنبه و کره، از روغن‌های مایع مانند آفتابگردان و زیتون استفاده نمایید.

مصرف میوه‌ها و آب آنها را (به شرط اینکه خود تهیه کرده باشید) افزایش دهید به‌خصوص: زردآلو، موز، طالبی، آلوزرد، میوه های خشک مثل آلو و کشمش.

غذاهایی که باید از آنها پرهیز نمایید

  • گوشت های دودی و نمک سود، ماهی دودی شور و کنسرو شده، آجیل شور، سوسیس و کالباس، شیرینی‌های میوه‌ای و خامه‌ای، سبزی‌های کنسرو شده، رب گوجه فرنگی، زیتون شور، خیار شور، و هر نوع شوری، پنیرهای شور، دوغ پرنمک، کشک، کره شور، سوپ‌های پودری و آماده، نان‌های نمک دار، بیسکویت، جوش شیرین، خردل، سس گوجه فرنگی، ترد کننده های گوشت، پودر شربت و شکلات.
  • از استعمال دخانیات جداً بپرهیزید.
  • سعی کنید عصبانی نشوید، به خود مسلط باشید و از رفتن به محیط های ناآرام، شلوغ و یا جاهایی که فکر می‌کنید شما را ناراحت می کند اجتناب ورزید.
  • در برنامه روزانه خود حتما زمانی را جهت ورزش اختصاص دهید. (حداقل ۳۰ دقیقه و به طور منظم و در روزهای مشخص)
  • سعی کنید دستگاه فشارسنج تهیه نموده و یکی از اعضاء خانواده‌تان طرز کار با آن را فرا گیرد.
  • داروهای خود را به موقع مصرف نمایید و از قطع، کاهش و یا افزایش آن بدون مشورت با پزشک خود جداً خودداری نمایید.

نکات آموزشی داروهای مصرفی خانواده در رابطه با بیماری فشار خون بالا

آتنولول و کاپتوپریل

 

  • دارو را هر روز سر ساعت‌ معینی‌ بخورید. معمولاً بهتر است‌ دارو را صبح‌ پیش‌ از صبحانه‌ مصرف‌ کنید تا فراموشش‌ نکنید.
  • از وضعیت‌ خوابیده‌ به‌ نشسته‌ یا ایستاده‌ و یا از حالت‌ نشسته‌ به‌ایستاده‌ آرام‌ تغییر وضعیت‌ دهید تا دچار سرگیجه‌، سیاهی‌ رفتن‌ چشم‌ یا غش‌ نشوید.
  • این‌ دارو، زیادی‌ فشار خون‌ را درمان‌ نمی‌کند، بلکه‌ آن‌ را کنترل‌ می‌نماید. مصرف‌ آن‌ ممکن‌ است‌ تا پایان‌ عمر ضروری‌ باشد.
  • در صورتی‌ که‌ یک‌ نوبت‌ مصرف‌ دارو فراموش‌ شود، به‌ محض‌ به یاد آوردن‌ آن‌نوبت‌ باید مصرف‌ شود، ولی‌ اگر تا زمان‌ مصرف‌ نوبت‌ بعدی‌ ۴ ساعت‌ باقی‌مانده‌ باشد، از مصرف‌ آن‌ نوبت‌ خودداری‌ شود و مقدار مصرف‌ بعدی‌ نیز دو برابر نگردد. برای‌ روزهای‌ تعطیل‌ مقدار کافی‌ دارو در دسترس‌ داشته‌باشید.
  • آتنولول‌ را دور از دسترس‌ کودکان‌، و دور از گرما، نور مستقیم‌، و حرارت‌ مرطوب‌ نگه‌ دارید. (در این‌ شرایط‌ آتنولول‌ فاسد می‌شود)